Pescuitul La Scobar Iarna

Pescuitul La Scobar Iarna

 

Pescuitul La Scobar Iarna

(Rating)

Pescuitul La Scobar Iarna
Provided by

In anotimpul rece scobarii stau intre fierturi si suvoaie, fara o anume preferinta pentru adancimea apei.

Aceste locuri dau cea mai incerta traiectorie a plutei fiind foarte greu de urmarit.

Aceasta curge cu apa cativa metri , dupa care apa o arunca de pe traiectorie spre mal, la apa mica, unde pluta se culca.

Lanseta, trebuie sa aiba 3.5-5 metri, sau mai mult, in functie de vegetatia de pe mal. Ideala este ca aceasta lanseta sa fie usoara si sa aiba inele cu picior inalt, tinand firul ud departe de varga.

Echiparea lansetei se face cu o mulineta mica. Scobarul nu fuge mai mult de 10 m, dar mulineta trebuie sa fie de calitate si cu frana bine reglata pentru eventuale agataturi.

Firul, trebuie sa aiba 0,15-0,24 mm, iar forfacul de 0,14-0,16 mm.

Carligul, va fi nr.12-14, albe pentru viermi si 10-12 brune pentru rama.

Pluta, este poate cel mai controversa element. Unii recomanda plutele simple, iar firul trebuie sa fie obligatoriu plutitor.

Cand adancimea locului de pescuit este constanta, este bine sa se monteze o alica de 1,5 g linga paleta carligului, ceea ce face ca momeala sa se plimbe pe fundul apei.

Marimea plutei se alege in functie de rau, adancimea si viteza apei. Puterea apei determina alegerea monturii, degeaba vom cauta rezultate cu o pluta de 2g in rauri cu viteza de 5-6km pe ora si adancimi mai mari de 1 m.

Fara a avea randamentul din vara, nadirea are importanta ei. Se poate nadi cu bucati de mamaliga, cocoloase de paine, Timarr si bile de lut in care strecuram cativa viermi sau rame (chiar cateva cheaguri de sange) in functie de momeala cu care pescuim.

Si in acest caz nadirea se astfel ca nada sa ajunga in locul in care pescuim. Muscaturile sunt ferme si clare, scobarii de pana la jumatate de kilogram musca ferm, repetat de 2-3 ori scufundand pluta dupa ultima muscatura. Pescuitul la scobar este unul de urmarire, lansand in amonte, derulam fir pana la capatul vadului, asta insemnand 15-20 m.

Din cand in cand stopam firul pentru cateva secunde-putem avea surpriza muscaturii provocate.

Inteparea se face ferm, din antebrat, fara amplitudine exagerata , care, in cazul ca pluta se scufunda nu datorita pestelui, poate trimite montura in varful salciilor.

In situatia in care pluta este aruncata la apa mica de catre apa, tinem firul intins, facand ca pluta sa stea oblic un timp. Muscatura insemna ori disparitia plutei, ori schimbare unghiului plutei fata de suprafata apei. Pe langa strategia de lupta scobarul mai are avantajul de partea sa, gura slaba si carligul mic folosit

Dupa ce vedem ca  a obosit poate fi  adus la mal si poate  fi scos cu minciogul  sau cu mana, dar niciodata de fir.

Va dormi fir intins !  Iarna la scobar .

Pescuitul La Scobar Iarna 2.66666666667 out of 5 based on 24 ratings. 5 user reviews.
Etichetat cu:
Postat in Articole, Tehnici de pescuit
3 comentarii la “Pescuitul La Scobar Iarna
 1. florin papa says:

  destul de relevant .l-am citit cu placere.scurtut dar la obiect .mi-ar placea sa mai dati articole de genul acesta legate de clean, caras,platica,eventual cit mai multe specii de pesti.sa contina si mici trucuri pt incepatori cum ar fi de exemplu fiul meu.va multumesc.la revedere.

 2. un pescar din Romania says:

  Domnilor,

  Prea multe palavre, prea multe “tehnici”prea multe retete de nade care de care mai sofisticate…. Pe raul Strei, spre exemplu , rau pe care-l strabat de aproape 35 de ani se putea pescui odinioara cu niste undite rusesti, destul de grosolane, cu niste fire si carlige vai de mama lor, fara supernadele si supermonturile cu care ne impuiati capul. Capturile erau insemnate, nu exista o iesire fara rezultate bune.Am prins si peste 40 de scobari intr-o zi numai la rama rosie gasita intr-o gramada de balegar, cu fir de 0,2 mm si cu un carlig de a carui marime si eu ma rusinam…
  De cate ori nu va intoarceti astazi de la pescuit cu traista goala?
  Asa ca lasati sfaturile si nu mai tot faceti pe dascalii in ale pescuitului… Vreti sa putem pescui cu totii ca odinioara? Puneti mana si luptati-va sa avem ape curate, fara dejectiile pe care toate localitatile si mai nou firmele le varsa zilnic…
  Veniti pe ape pentru pescuit si nu pentru chiolahanuri cu manele
  urlate, cu scaldat, cu saltele , barci, copii, catei s.a.
  Hai sa eliminam tot acest turism de prost gust, sa ingrijim apele si veti vedea ca putem pescui cu totii ca pe vremuri, fara sa fie nevoie sa be dam care mai de care mai academician in ale pescuitului….

 3. Pescarul says:

  Din pacate nu putem schimba totul, putem lupta contra poluarii, braconajului, insa nu cred ca mai putem intoarcem ceea ce a fost odata.
  Atunci nu ne ramane decat sa ne adaptam, cred ca doar asa putem sa nu venim cu “traista goala” acasa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acorda o nota

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Pescuitul.eu home page 9 out of 10 based on 30 ratings. 5 user reviews.
Socializare
Site anunturi
Gluma zilei

Sfaturi pentru pescari.

Un tip sta in spatele unui pescar si ii da sfaturi. La un moment dat, pescarul se infurie:
- Ia asculta, dom'le! Cine prinde pesti aici, eu sau dumneata?
- Nici eu, nici dumneata.

Ultimele Comentarii
Hosting gratuit

Găzduire Gratuită