Pescuitul la Rosioara

 
Rosioara

Rosioara este un peste de apa dulce care face parte din familia Ciprinidelor, avand un areal mare de raspindire in tara noastra. Se diferentiaza de babusca prin pana rosie, adeseori pescarii facand confuzia intre cele doua specii deoarece acestea au modalitati asemanatoare de hranire. Atinge frecvent 200-300gr dar poate ajunge si pana la 800-1000gr. Recordul mondial dateaza din anul 1994 si ii apartine lui germanului Ludwig Wildgruber, o rosioara de 2.35 kg.
Tehnica de pescuit folosita pentru a prinde acest peste difera in primul rand de temperatura apei.

Pe timp de iarna cand apa este rece iar pestele se hraneste apatic se recomanda folosirea unor linii de mare finete:
firul principal 0.10-0.12

forfacul de la carlig 0.08-0.10

carlig nr. 16-18

pluta de pana la 0.3gr

Aceste peste se poate prindela copca cat si pe ,,apa libera” fiind unul dintre putinii ciprinizi care se mananca si pe sub gheata.
Ca si nada recomand larve si viermi combinati cu Benzar Ice Mix, in cantitate redusa. (atentie aceasta nada are efectul scontat doar in apele care au temperatura sub 10 grade…desi nada Benzar Ice Mix are efect si in ape mai calde doar intr-o combinatie cu un alt mix specific anotimpului respectiv).

Pe masura ce ape se incalzeste apetitul rosioarei creste. La inceputul primaverii si la sfarsitul toamnei o putem prinde in special la momeala vie: larve, viermi sau rame. Finetea liniei este de asemenea esentiala:
firul principal 0.12-0.14
forfacul de la carlig 0.10-0.12
carlig nr 14-16
plute intre 0.5-0.7 gr
Nada recomandata in astfel de ape este Sensas Gros Gardons 3000, simpla sau in combinatie cu Benzar Ice Mix, alaturi de viermi si larve.
Aceasta nada am descoperit-o acum 2 ani, si pot spune ca este cea mai buna pe ape cu o temperatura scazuta, unde orice detaliupoate face diferenta intre o partida reusita si una mai putin buna.
Si platica sau carasul pot fi atrasi usor de aceasta combinatii. Nada este de 2 tipuri cea mai deshisa recomandata pt albitura si cea mai inchisa merge bine si la caras… Eu personal prefer a doua varianta.
De asemeni nada poate fi folosita si in pescuitul la feeder, cu conditia de a avea o consistenta moale pentru a se desprinde usor de pe naditor atunci cand ajunge pe substrat.
In perioada cand apa are o temperatura mai ridicata, rosioara are un comportament diferit, devenind adeseori un peste cu veleitati de rapitor. Ca si momeli putem utiliza o gama larga de momeli:

viermi
rame
bila de paine sau mamaliga
porumb
bucatica de peste
patratica de slanina

Ultimele 3 momeli, diferite de cele conventionale le utilizam doar atunci cand apetititul rosioarei este crescut, si dorim sa selectam pestele mare de cel mic. Desi trasaturile for fi mai rare decat la momeala vie pestii vor fi considerabili mai mari.
De asemeni rosioara se poate prinde si la spining folosind naluci mici si usoare precum
twisterele (in special gruburile deoarece imita viermii),
oscilantele pana in 5-6gr, si rotativele nr 0-1,
sau voblerele de pana in 5cm. (se pot prinde si la cele de dimensiuni mai mari nu e neaparat o regula) – din acest punct de vedere putem spune ca seama izbitor cu ruda ei mai mare – Vaduvita.
Pe langa acestea pot aparea si exceptii, cea mai bizara dintre acestea la care am fost martor fiind o rosioara luata la…coropisnita…sau la biluta de guma de mestecat cu aroma de fructe.
In aceste conditii nada nu reprezinta neaparat atat de esential ca in primele 2 situatii. Pe langa mix-uri se poate folosi cu succes si srot sau mamaliga cu arome diverse (de preferat fructe sau vanilie).
Montura este putin diferita de cele de mai sus, modificarile fiind facute doar la grosimea firului si numarul carligului:

firul principal 0.14-0.18
forfacul de la carlig 0.12-0.16
carlig nr 10-14
pluta de 0.5-1gr

Monturile folosite sunt asemanatoare cu cele enumerate in articolul ,,Pescuitul platicii la varga”.
Pentru cele de tip feeder sunt recomandate folosirea carligelor legate cu fir la fel de subtire ca cel mentionat mai sus, naditoarele ideale fiind cele de gramaj redus.
Cam atat despre pescuitul rosioarei, va astept cu completari sau intrebari daca este cazul.
Pescuitul la rosioara

Pescuitul la Rosioara 5 out of 5 based on 24 ratings. 5 user reviews.
Etichetat cu:
Postat in Articole, Monturi, Tehnici de pescuit

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Acorda o nota

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Pescuitul.eu home page 9 out of 10 based on 30 ratings. 5 user reviews.
Socializare
Site anunturi
Gluma zilei

Sfaturi pentru pescari.

Un tip sta in spatele unui pescar si ii da sfaturi. La un moment dat, pescarul se infurie:
- Ia asculta, dom'le! Cine prinde pesti aici, eu sau dumneata?
- Nici eu, nici dumneata.

Ultimele Comentarii
Hosting gratuit

Găzduire Gratuită